A sovánka

Egy önkiszolgáló étteremben várt a sorára, amolyan pingetava-féle hely volt, amikor az előtte álló, jól megtermett férfinak az ételek mustrálgatása közben megakadt rajta a tekintete.

A pasas előrefordult, majd újra ránézett, mit ránézett, végigmérte. Aztán ismét előre, majd vissza, szemében sajnálkozás. Karját kitárva, széles mozdulattal jelezte, hogy szívesen előre engedi, hiszen láthatóan sokkal nagyobb szüksége van a táplálék bevitelére, mint bárki másnak a teremben. A mögötte álló vékonyka elmosolyodott, kivárja a sorát, de azért köszöni. Még egy próbálkozás, hogy hátha, tessék csak tessék bátran, gyorsan ételhez kell jutni, kifogy a világból kisasszony.

A kisasszony csak állt, nem tudta, kacagjon, vagy felháborodjon. Igaz, hogy kissé nyúlánk volt, és előfordult, hogy a nagyáruház fotocellás ajtaja nem érzékelte, ha ki- vagy be akart menni. Véletlen lehetett. Mindig. Ismerte az abszolút soványokról szóló összes viccet és szólást (mint például: olyan vékony, mint a hagymakapának a nyele. Vagy: szép szál, mint egy vakart murok. Továbbá: olyan vékony, hogy még árnyéka sincs), és ki tudta találni rég látott ismerősök köszönés utáni első mondatát. A legenyhébb megjegyzés az volt: „milyen csinos vagy”. Majd hozzátették: „túlságosan is. Hogy csinálod?”

Többen és több alkalommal is biztosították arról, hogy szívesen átadnak néhány kilót a saját – vélt vagy valós – súlyfeleslegükből. Volt aki áperté megmondta neki: „híznod kéne, egyél!”

Ilyenkor csak vonogatta vékony vállait. Persze, a túlsúlyosoknak nem illik azt mondani, hogy milyen kövérek, vagy megkérdezni, hogyan érték el, hogy olyan cuki tokájuk van. Legtöbb, amit mondanak nekik: „milyen jól nézel ki!” De a vékonyakon, cingárokon, soványokon szinte kötelező megbotránkozni, vagy jelezni nekik, hogy azé’ ez mégsem állja – épp itt tartott gondolatban, amikor a férfi egy jókora tányér töpörtyűt tett eléje. „Desszertnek”– kacsintott, és jelezte, hogy már ki is fizette, ajándék. A sovánka pedig hiába is mondta volna, hogy bizony esténként tábla szalonnákból falatozik, jókora házikenyereket szelve hozzá – a jóakaró úgysem hitte volna.

Reklámok

1 hozzászólás a következőhöz: “A sovánka

  1. L szerint:

    nagyszerű

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s