Gondoskodás

„Ma nem vacsorázol! Esetleg ihatsz egy kis folyadékot”– törte meg a csendet a fiatalabb asszony. A mellette levő töpörödött öreg néni összeszorította a fogát. Így ültek egymás mellett. Anya és lánya.

Hasonló mondatok hangzottak el majd’ ötven évvel ezelőtt, csak akkor az anya mondta a lányának. Szörnyen fájt az ütés, amit a játszótéren kapott az akkor kisiskolás lány. A szája felhasadt, ömlött a vér, kötött ruhácskájából nem tudta kivenni sem a házi szappan, sem az egyéb csodaszer, amire a szomszédasszony esküdött, hogy ő mindig azzal minden foltot. A város egyetlen fogorvosa csóválta a fejét, amikor a letörött fogacskákra ránézett, a kislány sírni kezdett. Édesanyja megszorította a kezét.

Ugyanígy szorította, amikor a kirándult bokáját helyrerakták a lánynak, vagy amikor lázasan feküdt egész éjszaka, de akkor is, amikor az érettségi eredményeket várták, majd a felvételi vizsgát megelőzően is, az első munkanapja előtt, a szerelmi csalódásoknál, egyáltalán az élet nehéz vagy boldog pillanataiban. Aztán el kellett engedni.

„Ma nem vacsorázol! Esetleg ihatsz egy kis folyadékot”– mondta a fiatalabb asszony és megfogta anyja kezét. A mellette levő töpörödött öreg néni összeszorította az állkapcsát, nehogy a behelyezett vattabuci és vele együtt az újonnan feltett fogsora elmozduljon. Anya és lánya. Így ültek egymás mellett mosolyogva a fogorvosi váróteremben.

Reklámok

4 hozzászólás a következőhöz: “Gondoskodás

  1. Eszti lányod szerint:

    Jó a karcolás😀😀😀Majd elkísérlek😊😊😊

    Kedvelés

  2. Péter Bea szerint:

    Adok én neked trollkodást… :))

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s