Áldozatszerep

És akkor arra gondolt, gonosz lesz. Igen, miért ne lehetne ő is gonosz? Miért kell ő mindig csak jót cselekedjen mindenkivel? Miért ő húzza a rövidebbet örökké utólag? Miért ő legyen az, aki nem kíván rosszat senkinek? Az elnéző, a megbocsátó. Az örökké mosolygó és baráti kezet nyújtó.


Kész – határozta el magában, eddig és netovább! Mostantól aztán hű de gonosz lesz! Sőt, nemtörődöm. Sőt, odanemfigyelő. Egyenesen arcelfordító. Öregasszonyt átjárón átnemkísérő, gyerek játékát felnemvevő, kiscicát fáról lenemszedő. Koldusok után rúgó, kóbor kutyákat megkergető, eszegető galambokat elhessegető. Ez lesz aztán az igazi élet! Nem úgy, ahogy eddig volt, hogy kisegített, felsegített, átsegített, felmosott, letörölt, eltussolt, bevallott más helyett. Most aztán megismerheti mindenki a magyarok Istenét!

Így indult el reggel. Gonosz volt, nagyon gonosz. Gonoszul biccentett oda a szomszédnak, gonoszul előzte meg az előtte döcögő tata-vezette autót, gonoszul kért kenyeret az üzletben, még gonoszabban egy kakaós csigát, gonoszul főzött kávét az irodában, gonoszul tologatta maga előtt az aktákat egész délelőtt. Gonoszul nyomkodta a billentyűket a telefonján, amikor üzenetet írt, gonoszul küldte el a válaszleveleket. Az ebédjét is eltelve gonoszsággal fogyasztotta. Délután a helyzet fokozódott. Még több gonoszsággal ült be egy kávézóba, majd gonoszan sétált körbe-körbe a városban. Hadd lássa mindenki mérhetetlen gonoszságát. Szedte szét a világot, olyan gonosz volt!
Este elégedetten bújt ágyba, gonoszul rántotta magára a takarót.

Másnap azonban csodák csodájára felkelt a nap, ugyanúgy tülkölt a tejeskocsi, mint addig mindig, a szomszéd is ugyanúgy állt a lépcsőház előtt, ahogy szokott, a kisboltban szokása szerint még trécselt néhány percet a telefonján az elárusító, mielőtt kiszolgálta volna, a tata-vezette autó ugyanúgy döcögött az úton, mint minden reggel, az irodába is rendre megérkeztek a kollégák, és elkezdődött a mindennapos tevés-vevés.
Épp csak a levelek sárgultak meg egy kicsit a fákon, amelyek mellett elhaladt a délutáni sétája során.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s