Pssszt

Késve érkezik. Legalább tíz perccel. Berohan és a félhomályban keresni kezdi a helyét. Hiába mondja az ültető az ajtóban, hogy ahol üres hely van, oda nyugodtan üljön le, nem. Ő márpedig a saját helyét szeretné. Ez a hely rendszerint a sor közepén van, így legalább négy embert mozgósít mindjárt.

„Alig értem el, a körmösnél ültem mostanig” – mondja a szomszédjának, gondolván ő, hogy csak súgva. Megnézi, ki ül még az ő sorában, sőt a hátánál levő sorokban ülők is érdeklik.

Két perc múlva melege lesz. Vetkőződni kezd. Ezen is túl van. Újabb két perc után szomjas. Hosszasan keresgél a feneketlen táskájában, végre megtalálja. Pssssszzzz… – az ásványvizes flakon kupakja lecsavarva, ivás, majd vissza. Na, most már rendben van, figyelmét a színpad felé fordítja. A színpadon elhangzott poénon nemcsak kacag, hanem meg is ismétli. Sőt, hozzáfűznivalója is akad. A következő poénnál viszont, mikor néhány suhanc tovább kacag a kelleténél, pisszegtetni kezd, hogy ne zavarják az előadást.

Tíz perc eseménytelenül telik el, szomszédai már-már fellélegeznek, amikor… hát persze, megszólal a telefonja. Könyékig merül a táskájába (amely lásd fennebb, feneketlen ugye), az előadás hangosítója a csengőhanggal versenyezve egy idő után növelni kényszerül a zenét. Mire megtalálja, a hívó fél is feladja. Ha már nem tudta időben felvenni a telefont, üzenetet ír. A billentyűhangból ítélve, rutinos sms-író. És akkor eszébe jut: ha már úgy is a kezében van a telefon, megörökíti a színpadképet. Az elgondolást tett követi és villant, és villant, és villant.

Finálé, előadás vége, függöny össze. Gyorsan, gyorsan ki a teremből, legyen ő az első, aki kiér. És még a tapsrend előtt – a sor közepéről kitrappol. Kint majd megvárja a kománét, aki képes bent ülni és tapsolni még öt percig. Miközben kifelé siet, magában megállapítja, milyen jó is művelődni.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s